Arabica czy Robusta – którą opcję wybrać?

 Do najpopularniejszych rodzajów kawy, dostępnych na całym świecie, należą Arabica i Robusta. Każda z nich różni się od siebie ze względu na cechy zewnętrzne ziaren, jak i uzyskany za ich pomocą smak pobudzającej esencji. Dowiedz się więcej o obu odmianach i poznaj najbardziej charakterystyczne różnice między nimi. 



Jak odróżnić Arabicę i Robustę? 

Arabica i Robusta cenione przez profesjonalnych baristów i służą zarówno do użytku profesjonalnego, jak i domowego. Ich ostateczne wykorzystanie powinno być uzależnione od indywidualnych preferencji. Trzeba jednak pamiętać, że do uzyskania wyjątkowego aromatu napoju, ważne jest nie tylko wykorzystanie ulubionej mieszanki, ale również zaparzenie świeżo zmielonej kawy do ekspresu

Robusta

Robusta to odmiana kawy, która uprawiana jest na całym świecie, jednak najczęściej można ją spotkać na terenach Afryki. Krzewy tej odmiany kawowca są mało wymagające, a mimo to, jej zbiory są zazwyczaj bardzo obfite. Ze względu na to Robusta jest nie tylko łatwo dostępna, ale także bardzo atrakcyjna cenowo. Posiada bardzo dużą zawartość kofeiny, co przekłada się na jej nieco ostry i dość wyrazisty smak. Ta odmiana zazwyczaj przypada do gustu miłośnikom gorzkich smaków. Ziarna Robusty mają dość prosty kształt. Są owalne, a ich środek oznaczony jest wgłębieniem o linii prostej. 

Arabica 

Ziarna odmiany kawy Arabica różnią się od Robusty już na pierwszy rzut oka. Ten rodzaj substancji ma bowiem charakterystyczny kształt, który przypomina literę S. Ziarna są również dość podłużne i płaskie, dlatego bardzo łatwo je rozpoznać. Arabica pozyskiwana jest na terenie Ameryki Środkowej i Południowej oraz w niektórych rejonach Azji. Uprawa tego gatunku krzewów nie jest tak łatwa jak w przypadku Robusty. Ze względu na to, że roślina rośnie zazwyczaj na terenach górskich, wymaga ona odpowiedniego użyźnienia gleby, a także idealnie wymierzonego nasłonecznienia. To wpływa na jej cenę. Mimo tego, kawa Arabica jest znacznie częściej wybierana niż Robusta. Dzieje się tak ze względu na bardziej przystępny smak esencji, który przechodzi w łagodne nuty owocowe i kwiatowe. 

Arabica i Robusta

Niekiedy na rynku można spotkać mieszanki, które łączą w sobie oba gatunki popularnych ziaren kawy. Dzięki temu smak parzonych za ich pomocą napojów jest wyważony pomiędzy goryczką a słodkością. Takie produkty wymagają jednak odpowiedniego przygotowania. Ich proces powstawania jest dość pracochłonny. Niemałą uwagę należy przykuć także do samego mielenia i parzenia substancji. Ostatecznie mieszanka łącząca oba rodzaje ziaren pozwala na uzyskanie bardzo ciekawego smaku i aromatu.

Jaką kawę wybrać? 

Kawa jest napojem uwielbianym i spożywanym na całym świecie. Jest ona ceniona nie tylko ze względu na swój wyjątkowy smak, ale również niesamowite właściwości. Zazwyczaj stanowi ona również nieodłączny element spotkań towarzyskich. Na jej jakość wpływa  między innymi sposób obróbki pestek owoców, a także ich prawidłowa selekcja. Należy więc pamiętać, że niezależnie od tego, jaki gatunek substancji: Robustę czy Arabicę ostatecznie się wybierze, to warto postawić na produkty wysokiej klasy. Takie mieszanki kaw można znaleźć w ofercie sklepu internetowego Cafe Silesia .


Wpis gościnny sponsorowany

Komentarze

SEJF

:)